W świadomości Polaków węgiel aktywny kojarzy się raczej z lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, jednak jest to również świetna substancja służącą do filtracji alkoholu. Jeśli chcemy, żeby węgiel aktywny wykonał swoją pracę o 50%, nawet 100% lepiej musimy jednak spełnić kilka warunków. Otóż właściwości czyszczące węgla wzrastają, gdy destylowany płyn nie będzie miał możliwości spływać przy ściankach filtra i gdy utworzone jest wiele warstw czyszczących węgla. Właśnie z tego powodu średnica używanego w procesie czyszczenia filtra nie powinna być mniejsza od 40 mm, a jego wysokość, czyli ilość warstw czyszczących była nie mniejsza niż 1500 mm.
Przemysłowo ciecze oczyszcza się, wpuszczając czyszczony płyn od dołu z odbiorem u góry, ponieważ w ten sposób łatwiej jest kontrolować szybkość filtrowania. Szybkość procesu określa się jako ilość pojemności filtra na godzinę. Dla domowych producentów alkoholu jest to dość kłopotliwe i lepiej wybrać metodę filtrowania z góry w dół. Najważniejsza jest szybkość przepływu filtrowanego alkoholu. O ile wodę można czyścić w filtrze 40 mm, o tyle alkohol wymaga wysokiego filtra min. 1.5m. Alkohol należy filtrować z maksymalną szybkością 0.25 x 1.7L = ~0.4L/h, a zasada jest taka, że im wolniej, tym lepiej zapewniamy poprawne czyszczenie.
Efektywne filtrowanie
Przed użyciem węgla aktywnego w procesie filtracji, należy zwilżyć go wodą. Znawcy wskazują, że pozostawienie węgla zanurzonego w naczyniu z gorącą wodą na 1 godzinę zwiększa jego efektywność aż o 50%. Czynność tę można powtórzyć od 4 do 5 razy tak, aby wszystkie substancje znajdujące się w porach węgla zostały wypłukane na zewnątrz i aby węgiel dobrze nasycił się wodą. Pamiętajmy, że nie należy wsypywać suchego węgla do rury i nalewać alkoholu, ponieważ powstanie za duża ilość miejsc pustych i tylko część węgla będzie wykorzystana. Tak więc najlepiej zostawić węgiel w wodzie na 24 godziny, następnie wlać w płynnym stanie do filtra, dodać, aby woda była zaraz ponad powierzchnią węgla i podłączyć naczynie z alkoholem. Teraz należy odkręcić zawór odbioru na 2-3 krople na sekundę, sprawdzać kiedy leci woda i jeśli pojawi się ślad alkoholu, trzeba zmienić naczynia. Gdy wleje się już cały alkohol należy dolać do filtra od 1L do 1.5L wody tak, aby popchnąć zatrzymany alkohol oraz odbierać, aż zacznie pojawiać się woda. Dzięki temu zmniejszymy straty alkoholu pozostałego w węglu.
Co jeszcze?
Oczywiście istnieją jeszcze inne metody polepszania filtrowania, jednak wiążą się one z kosztami. Możemy kupić puder węglowy i dodawać go do alkoholu przygotowanego do filtrowania. Warto również zwracać uwagę na wielkość ziaren. Najlepiej zdecydować się na węgiel o ziarnie maksimum 1.5 mm. Równie ważna jest też jakość samego węgla aktywnego. Nie powinien być to węgiel do filtrów akwariowych, ponieważ jest on marnej jakości. Otóż produktem wyjściowym są tutaj często zwęglone kości zwierząt i inne odpadki. Dlatego zawsze wybierajmy specjalny węgiel aktywny, który jest przeznaczony do filtrowania alkoholu.
Polecamy
Najnowsze
Jak zrobić domowe wino? Prosty przepis!
Polacy coraz chętniej decydują się na wytwarzanie domowych alkoholi. Tyczy się to jednak nie tylko piwa czy bimbru lub innych typowych... [...]