Polacy coraz chętniej biorą się za produkcję domowych nalewek i wódek smakowych. W końcu wolimy wiedzieć, co pijemy, a do tego jest to całkiem fajna zabawa. Możliwości jest tyle, ile podpowiada nam wyobraźnia, jednak, żeby nasz trunek był wysokiej jakości, musimy odpowiednio go przygotować. Potrzebny nam czysty destylat, który będzie bazą do pysznej i aromatycznej nalewki. W domowym procesie filtrowania specjaliści zalecają użycie węgla aktywnego, jednak czy nadaje się on do produkcji alkoholi smakowych?
Wielu z domorosłych mistrzów nalewek próbuje różnych domowych sposobów na poprawę jakości swoich trunków. Lepszy smak, lepszy aromat, czystsza baza. To wszystko jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na jak najlepszych walorach smakowych. Do oczyszczenia alkoholu z niepożądanych substancji najlepiej użyć węgla aktywnego, jednak w przypadku wódek smakowych i nalewek sprawa nie jest taka prosta. Wyjaśniamy dlaczego.
Czym jest węgiel aktywny?
Węgiel aktywny to substancja, która jest wykorzystywana jako narzędzie do pochłaniania, czyli adsorpcji zanieczyszczeń z różnych cieczy. Składa się głównie z węgla pierwiastkowego w formie bezpostaciowej oraz częściowo w postaci drobnokrystalicznego grafitu. Węgiel aktywny często zawiera jeszcze popiół, tlenki metali alkalicznych i krzemionkę. Jego główną właściwością jest bardzo duża powierzchnia w przeliczeniu na jednostkę masy. Jest to pół kilograma węgla aktywnego ma ponad 125 akrów powierzchni. Oznacza to, że węgiel jest doskonałym adsorbentem wielu związków chemicznych. Substancja jest często modyfikowana tak, aby zachowując swoje właściwości adsorpcyjne, mogła bardziej specyficznie pochłaniać określony składnik. Węgiel aktywny posiada bardzo duże znaczenie, ponieważ jest substancją nietoksyczną nawet przy spożyciu, tanią w produkcji, a jednocześnie łatwą w utylizacji po zużyciu poprzez spalenie.
Węgiel aktywny a wódki smakowe
Z racji wyżej wymienionych właściwości węgiel aktywny nie może być stosowany do oczyszczania z zanieczyszczeń wódek smakowych czy nalewek, ponieważ zwyczajnie stracą one swój smak i kolor. Węgiel aktywny ma jednak inne praktyczne zastosowanie odnośnie alkoholi smakowych. Otóż w sytuacji, gdy robimy nalewkę lub jakąś wódkę smakową i na koniec nie jesteśmy zadowoleni z uzyskanych efektów, możemy użyć węgla aktywnego do uratowania naszego domowego alkoholu. Z racji swoich właściwości, węgiel aktywny szybko wyeliminuje niedobry posmak i zapach z alkoholu. W ten sposób otrzymamy szansę na ponowne wykorzystanie czystego alkoholu na przykład do innej nalewki czy wódki smakowej, która tym razem będzie idealna. Żeby jednak to się stało, musimy zalać w słoiku niechciany alkohol lub nalewkę w większej proporcji niż standardowo stosowana, czyli ok. 80-100g węgla na 1 litr, na okres od 5 do 10 dni. Zasada jest tu taka, że im dłużej czekamy, tym lepiej. Pamiętajmy, żeby codziennie całość zamieszać. Po upływie odpowiedniej ilości czasu całość wystarczy tylko przefiltrować i można ponownie użyć.
Polecamy
Najnowsze
Jak zrobić domowe wino? Prosty przepis!
Polacy coraz chętniej decydują się na wytwarzanie domowych alkoholi. Tyczy się to jednak nie tylko piwa czy bimbru lub innych typowych... [...]