Węgiel aktywny jest substancją, która składa się głównie z węgla pierwiastkowego w formie bezpostaciowej oraz częściowo w postaci drobnokrystalicznego grafitu. Poza węglem substancja zawiera ponadto popiół, głównie tlenki metali alkalicznych i krzemionkę. Substancja ta odznacza się bardzo dużą powierzchnią w przeliczeniu na jednostkę masy, dzięki czemu jest doskonałym adsorbentem wielu związków chemicznych. Węgiel aktywny produkowany jest z różnych materiałów, między innymi z łupin orzecha kokosowego. Przez wielu ekspertów wykorzystujących węgiel aktywny do filtrowania alkoholu, właśnie węgiel kokosowy uważany jest za najlepszy. Czy to prawda?
Węgiel aktywny produkowany jest z różnych materiałów. Do surowców stosowanych do produkcji węgla aktywnego zalicza się między innymi: węgiel kamienny, węgiel brunatny, półkoks, koks, torf, lignina, drewno, pestki owoców i skorupki orzechów. Filtry z węglem aktywnym, jak również sam węgiel aktywny usuwają lub zmniejszają stężenie wielu lotnych związków organicznych, pestycydów i herbicydów, a także chloru, benzenu, związków trihalogenometanu, radonu, rozpuszczalników oraz innych wytworzonych przez człowieka chemikaliów, łącznie z metalami ciężkimi. Warto dodać, że mocno sprasowane bloki węglowe w filtrach do wody usuwają cząstki o rozmiarze nawet do 0,5 mikrona, w tym cysty giardia lub cryptosporadium, mętność oraz pyłki.
Węgiel kokosowy
Węgiel aktywny kokosowy pozyskiwany jest z łupin orzecha kokosowego i powszechnie zalicza się do najszlachetniejszych odmian węgla stosowanego w gorzelnictwie. Węgiel ten produkowany jest z łupin orzecha kokosowego metodą paro-gazową. Substancja ma bogate zastosowanie, jak oczyszczanie i odbarwianie alkoholu, produkcja napojów, uzdatnianie wody, oczyszczanie wody oraz oczyszczanie cieczy. Stosowany jest głównie w gorzelnictwie, do filtrowania destylatów. To właśnie ze względu na surowiec, z którego węgiel ten jest produkowany, odmiana ta posiada wysoką wytrzymałość ziaren na ścieranie oraz niską zawartość popiołu.
Charakterystyka węgla kokosowego
Ziarnisty gorzelniczy węgiel aktywny kokosowy z racji swoich właściwości zalicza się do czołówki węgli aktywnych stosowanych w gorzelnictwie. Swoje wyjątkowe właściwości pochłaniania niepożądanych związków organicznych, węgiel aktywny kokosowy zawdzięcza silnie porowatej strukturze uzyskanej w wyniku specjalnej obróbki termicznej łupin orzechów kokosowych i działaniu pary wodnej. Produkt ten posiada bardzo wysoką zdolność absorbowania rozmaitych substancji organicznych. Bardzo wysokiej jakości węgiel kokosowy stosowany jest w gorzelnictwie do dezodoryzacji cieczy, co znacznie poprawia zapach i smak destylatu oraz eliminuje nieciekawy zapach drożdży. Co więcej, węgiel kokosowy skutecznie łagodzi smak i zapach alkoholi. Oczywiście należy pamiętać, że nie jest to węgiel do przemysłowego oczyszczania wody i powietrza, tylko i wyłącznie do oczyszczania alkoholu.
Polecamy
Najnowsze
Jak zrobić domowe wino? Prosty przepis!
Polacy coraz chętniej decydują się na wytwarzanie domowych alkoholi. Tyczy się to jednak nie tylko piwa czy bimbru lub innych typowych... [...]