Węgiel aktywny to znanym m.in. w medycynie adsorbent. Substancja ta znalazła również powszechne zastosowanie w produkcji alkoholu. Jednak początki jej użycia wiążą się właśnie z medycyną, w której to dziedzinie zaczęto węgiel aktywny po raz pierwszy stosować. To Hipokrates i jego uczniowie zalecali zasypywanie węglem drzewnym różnego rodzaju ran po to, aby zaczęły się szybciej goić oraz aby usunąć ich przykry zapach. Wykorzystanie w innych dziedzinach wiąże się z rokiem 1771, kiedy to szwedzki badacz Scheele odkrył zjawisko, które nazywamy adsorpcją. Początki przemysłowych zastosowań węgla to jednak dopiero wiek XX, co wiąże się z rozwojem przemysłu cukrowniczego, gdzie znalazł on zastosowanie w celu odbarwiania syropów.
Do prawidłowego i skutecznego przeprowadzenia procesu filtracji nastawu najczęściej wykorzystuje się węgiel aktywny. Jest to substancja o doskonałych właściwościach absorpcyjnych, czyli o dużej zdolności do wchłaniania różnego rodzaju niepożądanych substancji, w tym szkodliwych związków, jakie mogą znajdować się w naszym alkoholowym destylacie. Nieusunięte sprawiają, że nasz trunek będzie posiadał przykry smak i aromat.
Na czym polega działanie węgla aktywnego?
Węgiel aktywny służy do filtrowania, oczyszczania wody bądź destylatów. W wyniku jego działania płyn otrzymany w tym procesie jest bardzo czysty w smaku i zapachu. Sam proces adsorpcji polega na przytwierdzaniu się cząsteczek do powierzchni materiału, czyli sorbentu. Węgiel aktywny posiada mocno rozwiniętą powierzchnię, przez co jest świetnym sorbentem, który potrafi pochłonąć substancje w ilości blisko 20% własnej masy! Proces oczyszczania alkoholu przy użyciu węgla aktywnego najlepiej przeprowadzić, gdy moc trunku nie przekracza 45%. Wiąże się to z tym, że im wyższa zawartość alkoholu, tym trudniej będzie oddzielić od niego zanieczyszczenia. Pamiętajmy też o tym, że przy użyciu węgla aktywnego temperatura alkoholu powinna być możliwie jak najniższa. Znawcy wskazują, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu potrzeba 50 gram. węgla aktywnego.
Czy substancji można użyć kilkukrotnie?
Odpowiedź brzmi tak, jednak wykorzystanie węgla ma swoje limity i wiąże się to z samym procesem filtracji. Proces ten zaczynamy od przepłukania węgla 2-3krotnie wrzątkiem przez sitko. Po tych czynnościach węgiel nadaje się do filtracji alkoholu. Do oczyszczenia 1 litra spirytusu potrzeba zazwyczaj 50 gram węgla aktywnego. Po zmieszaniu substancji trzeba odstawić ciecz na 2 lub 3 tygodnie w zaciemnionym miejscu, raz na jakiś czas potrząsając całością. Zużyty już węgiel aktywny odznacza się trochę gorszym smakiem filtrowanego destylatu, jednak można go użyć ponownie. Węgiel aktywny nie jest bowiem jednorazowego użytku, można go używać wielokrotnie, aż do przefiltrowania maksymalnej ilości destylatu przewidzianej dla jednego opakowania. Taki zużyty można też łatwo regenerować poprzez proces wyprażenia go w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez kilkanaście minut. Dzięki tej prostej czynności można odzyskać około 30% aktywności produktu. Kiedy działanie substancji przestanie nas satysfakcjonować, należy dosypać porcję świeżego węgla.
Polecamy
Najnowsze
Jak zrobić domowe wino? Prosty przepis!
Polacy coraz chętniej decydują się na wytwarzanie domowych alkoholi. Tyczy się to jednak nie tylko piwa czy bimbru lub innych typowych... [...]