Węgiel aktywny, czy też inaczej węgiel aktywowany to substancja, która składa się głównie z węgla pierwiastkowego w formie bezpostaciowej (sadza), częściowo w postaci drobnokrystalicznego grafitu. Substancja poza węglem zawiera zwykle popiół, głównie tlenki metali alkalicznych i krzemionkę. Węgiel odznacza się bardzo dużą powierzchnią w przeliczeniu na jednostkę masy, do ponad 3300 m²/g w produktach komercyjnych i ok. 3900 m²/g laboratoryjnie. Dla porównania powierzchnia kortu tenisowego wynosi około 260 m². Dzięki tym właściwościom węgiel jest doskonałym adsorbentem wielu związków chemicznych.
Do głównych zadań węgla aktywnego należą eliminowanie mikro-zanieczyszczeń, odbarwianie alkoholu, usuwanie nieprzyjemnego zapachu oraz skuteczna absorpcja fenoli, tłuszczy oraz białek. Co więcej, węgiel aktywny może zostać użyty do przefiltrowywania wody. Pamiętajmy, żeby zachować jak najniższą temperaturę cieczy, wówczas proces filtrowania będzie efektywniejszy. Wskazane jest nawet jej zmrożenie w zamrażarce. Wszystko to sprawia, że adsorpcja zanieczyszczeń z węglem jest jak najwyższa. A jak zastosować węgiel w procesie oczyszczania alkoholu?
Przygotowanie tuby
Na początku wsyp węgiel do naczynia ze stali nierdzewnej i napełnij je co najmniej dwukrotną ilością wrzącej wody. W naczyniu zamieszaj węgiel i pozwól, aby całkowicie opadł na dno, zanim odlejesz nadwyżkę wody. Czynność tę powtórzy od 4 do 5 razy, tak aby wszystkie substancje znajdujące się w porach węgla zostały wypłukane na zewnątrz i aby węgiel dobrze nasycił się wodą. Teraz napełnij całkowicie ciepłą wodą tubę filtracyjną. Następnie napełnij ją granulowanym węglem. Najczęściej używa się 1,5-metrowa tuby o średnicy 40 milimetrów. Pamiętajmy, że proces filtracji powinien być tak wolny, jak to tylko możliwe, bez żadnego blokowania bądź przerw. Jeśli oczyszczanie ma być maksymalnie skuteczne, alkohol musi przepływać przez granulki węgla, a więc trzeba zadbać, aby ciesz nie omija granulek oraz aby tuba była pozbawiona powietrza. Napełniając tubę węglem, zwróć uwagę, aby cały był zanurzony w wodzie, a całe powietrze zostało dokładnie usunięte. Opukaj tubę tak, aby węgiel dobrze się ułożył. Przefiltruj przez tubę od 2 do 5 litrów wody, aby wypłukać pozostałości rozpuszczonych substancji.
Zalanie alkoholem
Teraz możesz zalać tubę alkoholem i przefiltrować go do ostatniej kropli. Kiedy już ostatnia kropla alkoholu opuści tubę, zalej filtr litrem wody w celu wypłukania alkoholu. Węgiel jest teraz gotowy, a całe powietrze z tuby zostało usunięte. Tego rodzaju zabieg eliminuje również kanały baypass, czyli miejsca, którymi przepływa alkohol, omijając węgiel i pozwala na uformowanie suchego węgla oraz zapobiega zmianom wartości pH (z 7 do 10), która normalnie zachodzi kiedy zawarte w węglu substancje rozpuszczane są w wodzie lub alkoholu. Efektywność procesu wzrasta co najmniej 100%, kiedy użyjemy czystego alkoholu.
Polecamy
Najnowsze
Jak zrobić domowe wino? Prosty przepis!
Polacy coraz chętniej decydują się na wytwarzanie domowych alkoholi. Tyczy się to jednak nie tylko piwa czy bimbru lub innych typowych... [...]